Wat is Docker Hosting?

Oplossing

Docker is een systeem om (web)applicaties als een 'container' te starten. Een container is geen virtuele machine maar meer een set van processen die een bepaalde taak uitvoeren.

Indien een applicatie correct is ontwikkeld, is het mogelijk om delen van deze applicatie apart te schalen. Een voorbeeld:

Je hebt 1 virtuele server en daarop draait je website, je database, je cronjobs en je backups. Wanneer je website groeit en je hebt meer resources nodig, kun je natuurlijk meer CPU en Ram bestellen en aan je vps koppelen. Echter gaat dit maar beperkt én je zult het eerst moeten bestellen. Heb je bijvoorbeeld zware cronjobs, dan gaat dit ten koste van de resources voor je website, je php scripts en je database.

Indien je website 'containerized' is en onder Docker draait dan kun je de website opknippen in diverse aparte, maar doelgerichte kleinere applicaties. Een gangbaar voorbeeld is om een website op te knippen in containers met de volgende functionaliteit:

- apache container om webpagina verzoeken af te handelen
- php container om de php code uit te voeren
- cronjob container om los van de website de cronjobs uit te voeren
- database container
- memcache/redis container voor cache
- etc...

Vervolgens kun je deze containers allemaal starten op enkele VPS, maar je kunt van elke container aangeven hoeveel Ram en CPU resources gebruikt mogen worden.

Zodra je website drukker wordt, kijk je welke service (apache, php, etc) meer resources nodig heeft. In plaats van deze service nu méér resources toe te kennen, START je gewoon meer apache of meer php services. Je hebt dan binnen enkele seconden je extra resources ter beschikking. Heb je ze niet meer nodig, dan schaal je gewoon weer omlaag.

Zodra je website zo druk wordt dat ie aan 1 VPS niet meer genoeg heeft, dan kun je gewoon een extra VPS koppelen aan je Docker omgeving. Dit extra VPS kan eenvoudig gekoppeld worden en Docker zal dan zorgen dat je extra containers (indien nodig) automatisch op het tweede VPS worden gestart. De ingebouwde load-balancer van Docker zorgt er vervolgens voor dat al je service elkaar kunnen vinden.

Vanaf drie Dockernodes heb je al een redundant systeem waarbij je bezoekers het niet eens merken wanneer één dockernode crashed of simpelweg ge-update moet worden.

Een Docker omgeving kan complex worden en het is zeker even wennen, maar wij hebben veel ervaring hiermee en kunnen je ondersteunen via standaard Management Services.

Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen iSCSI en LVM, KVM, Docker Howto - Deel 4
iSCSI en LVM, KVM, Docker Howto - Deel 3
iSCSI en LVM, KVM, Docker Howto - Deel 1
iSCSI en LVM, KVM, Docker Howto - Deel 2
Tips voor veilige hosting
Artikel details
Artikel ID: 2
Categorie: Docker Hosting
Datum toegevoegd: 01-03-2018 19:50:57
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.3/5.0 (7)